Afscheid van Blauwe Vlinder.
Een theaterstuk wat ik geschreven heb vanuit het diepst van mijn ziel. Enkele weken sloot ik me op met mijn verhaal, filmbeelden en verhalen van de holocaust, de overlevenden en de verhalen van degenen die dit hebben aangericht en ook hun hele leven met schuldgevoelens hebben doorgebracht… Ik heb boeken gelezen over machthebbers en de wijze waarop macht gebruikt wordt. Hoe angst en manipulatie wordt ingezet. Ik besloot om het stuk te abstraheren en het fenomeen van macht tegenover de onschuld van een kind te zetten.
In de glazen overkapping van Westerbork zag ik een kleine vlinder die naar buiten wilde. Ze vloog zich stuk tegen het glas. Zo ontstond de parallel met mijn verhaal en Blauwe Vlinder was geboren. Vlinders symboliseren immers vrijheid maar ook de cyclus van het leven.
Drie jaar heb ik gewerkt aan het thema. Niet gemakkelijk vanwege de kwetsbaarheid van de plek, zoeken naar een juiste ‘Tone of voice’ zodat recht gedaan zou worden aan het indringende verhaal van die plek. We onderzochten hoe we de invloed van de Joodse cultuur konden meenemen in de klanken en muziek. Met dans en beeld om ook zonder woorden de glazen grenzen te laten voelen.
Blauwe Vlinder zat in mijn hele wezen. Wat wilde ik deze voorstelling graag maken….
Echter het herinneringscentrum besloot een andere koers te varen en geen evenementen meer op het terrein toe te staan. Met respect voor deze beslissing heb ik nu besloten om het verhaal definitief af te sluiten omdat Blauwe Vlinder in mijn beleving niet elders kan worden gespeeld.
in dit theaterstuk geen publiek en geen applaus
het licht gaat uit, de gordijnen dicht
ik loop naar voren en buig diep
voor alle mensen die zo hard hebben meegewerkt
Een kleine motvlinder fladdert omhoog en kijk….. het leven gaat door.
Vanaf 8-7-2020 is de website van Blauwe Vlinder door mij afgesloten. Hieronder is een pagina gewijd aan mijn creatie.
BLAUWE VLINDER
Wie bepaalt… ben ik iemand… of niemand….
Een voorstelling die oorspronkelijk gepland was in 2020 op een bijzondere locatie: de voormalige Commandantswoning op het terrein van kamp Westerbork.
Een voorstelling over het proces hoe mensen zich laten beïnvloeden, zich identificeren met een groep of persoon, hun identiteit daar aan ontlenen en hun vrijheid in denken en ‘zijn’ inleveren.
Het multimediale locatietheater Blauwe Vlinder is speciaal geschreven voor deze bijzondere speellocatie: de met glas overkapte Commandantswoning. Het is een locatie waar de verbeeldingswereld van Geke Hoogstins samenkomt met de visualisatie van het verleden op een plek waar vrijheid, herinnering en verlies zo voelbaar aanwezig zijn. Deze locatievoorstelling bij de woning was de plek van waaruit door de kampcommandant werd beslist of je mocht blijven of mee ging op transport: naar de concentratiekampen.
Blauwe Vlinder is een multimediaal locatietheater waar op een bijzondere manier het thema ‘Vrijheid’ wordt verbeeld in zang, dans, live muziek en film, met respect voor de beladen historie van de locatie. Het publiek wordt meegenomen in het indringende verhaal van Blauwe Vlinder en kan het ervaren welke emoties op die plek van invloed zijn geweest op de loop van onze geschiedenis.
In het door Geke Hoogstins geschreven verhaal van Blauwe Vlinder werd gekozen voor een sterk beeldend verhaal in muziek, theatraal spel, dans, film en beleving om zodoende het thema zichtbaar en invoelbaar te maken, zonder op enig moment een politiek standpunt in te nemen en met respect voor de historie van Westerbork en het sterk moreel beladen thema over de Holocaust.
Het verhaal sluit aan bij de visie van het Herinneringscentrum zoals dat tot september 2019 beschreven stond, om ook jonge generaties te bereiken met nieuwe vormen van vertellen. Om het verlorene te ervaren, iets voelen dat er niet meer is. Een visie met vergezicht waar theatermaakster Geke Hoogstins zich uitstekend in kon vinden, ook vanuit haar onderwijsachtergrond.
Het pijnlijke besluit van de nieuwe directie om de voorstelling te schrappen heeft diepe impact gehad. Een bijzondere en prachtige creatie is aan de kant geschoven. U kunt de persberichten lezen op deze pagina.
Blauwe Vlinder is geschreven nadat Geke Hoogstins een bezoek bracht aan deze locatie. Inspirerend was voor haar het glas: glazen grenzen, kunnen zien wat je niet kunt aanraken en voelen…. We zien het verleden maar kunnen het niet meer aanraken en veranderen…. Een glazen bolwerk waar het publiek doorheen kijkt van buitenaf… Zoals we kijken naar de wereld waar mensen vrijheid wordt ontnomen…. We zien het maar kunnen er niet bij komen.
Op deze locatie die in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp naar de vernietigingskampen voor uit Nederland weggevoerde Joden en Sinti en Roma fungeerde , in en om de commandantswoning, wordt het publiek meegenomen in het indringende verhaal van Blauwe Vlinder en willen we laten ervaren hoe deze plek van invloed is geweest op de loop van onze geschiedenis:
Invloed van ons, als mens, op de geschiedenis
Macht en onmacht
Wie bepaalt… ben ik iemand… of niemand….
Wat betekent vrijheid
Het verhaal… wie bepaalt uiteindelijk de wending, de machthebber of het meisje… of de vlinder…
Met deze voorstelling proberen we een wezenlijke bijdrage te leveren met betrekking tot de cultuurhistorie van Noord-Nederland.

De originele trailer 2017:
De trailer oktober 2019 na beëindiging samenwerking en is (aangepast) vertoont tijden de RABObank clubavond op 14 oktober 2019.
Op 14 oktober 2019 hebben wij een korte preview mogen laten zien in DNK te Assen. Voor ons een bijzondere gelegenheid om toch een korte impressie te geven van de Theatervoorstelling Blauwe Vlinder, waar wij de afgelopen jaren zo hard aan hebben gewerkt. Wij bedanken onze sponsor RABObank voor deze prachtige avond, waarbij ook de aankleding met alle blauwe vlinders ons warm heeft verrast…. tevens het afscheid van een mooie productie. Een impressie:
PERSBERICHTEN
Blauwe Vlinder is vanaf 2017 regelmatig in de pers geweest. Een overzicht:
2019-11-13 Joods overleg blij met weigeren ‘poespas’ in kamp westerbork, theatermakers teleurgesteld
2019-10-11 RTV Drenthe – Theatervoorstellingen op Kamp Westerbork geschrapt
2019-10-11 Gemeente zoek nieuwe locatievoorstellingen
2019-04-09 2020 in het teken van herdenken en vrijheid
2019-04-08 Asser courant Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een druk jaar voor de boeg
2019-04-07 OpiniZ politiek en maatschappij
2019-04-09 2020 in het teken van herdenken en vrijheid
2019-02-13 De kop is eraf: laat het culturele anderhalf jaar maar beginnen
2019-02-13 Midden Drenthe Culturele gemeente -de aftrap
2018-11-28 RTV Drenthe MD pakt Culturele Gemeente groot aan
2018-04-17 Theatervoorstellingen Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgesteld
2018-04-17 Theatervoorstellingen WB uitgesteld
OPNAMES TRAILER oktober 2017






PRESENTATIE RABOBANK CLUBAVOND 14 oktober 2020



PRESENTATIE DE VERBINDING BV GRONINGEN, november 2019







MAKING-OFF PROMOTIEFILM oktober 2017






Midden-Drenthe mag zich culturele gemeente van Drenthe noemen vanaf april 2019 tot en met oktober 2020.
Het thema is Vrijheid. Een thema dat verbindt en inspireert! Vrijheid is onmisbaar voor het beoefenen en beleven van kunst en cultuur.
Blauwe Vlinder zou één van de highlights van het Culturele jaar van de gemeente Midden Drenthe geweest zijn.


