Biografie

//gekehoogstins.nl/wp-content/uploads/2022/07/geke-bargerveen-2a.png

 Niets staat op zichzelf, alles heeft geschiedenis en is onderdeel van een groter verhaal. De zichtbare geschiedenis van een plek opent een tijdlijn, maakt het mogelijk om te zien hoe klein wij in het geheel zijn en laat je voelen hoe kwetsbaar alles is. Wie in het landschap het grote verhaal kan zien, realiseert zich dat alles altijd in beweging is en dat alleen menselijke emoties al duizenden jaren en overal ter wereld dezelfde zijn.

https://gekehoogstins.nl/wp-content/uploads/2015/10/geke-vierkant-e1445414795409-300x200.jpg
https://gekehoogstins.nl/wp-content/uploads/2015/10/20170603earthqaucke-20-e1696880591113-300x200.jpg

Geke Hoogstins (1956)

Geke Hoogstins (1956), schilder &

Geke Hoogstins (Kollumerland,1956) bracht haar jeugd door in Friesland en later in Groningen. Na een korte periode op de Academie Minerva in 1979, besloot ze te kiezen voor dans, theater en onderwijs. Inmiddels is zij een succesvol professioneel kunstenaar, zelfstandig ondernemer en aangesloten bij het CBK.

Sedert 2012 is zij als landschapskunstenaar verbonden aan het GEOpark De Hondsrug (Unesco) Naast het beeldende werk heeft Geke jarenlange ervaring als danser/dansdocent/choreograaf/regisseur.

Van  2009-heden heeft zij als theaterproducent en artistiek leider 4 grote theaterproducties op locatie geschreven, georganiseerd en geregisseerd.


 

Schilderen

"Voor mij is schilderen en theater onlosmakelijk met elkaar verbonden:

beelden, impressies, droombeelden en sociaal-maatschappelijke bewogenheid zoeken steeds weer een uitweg in verschillende vormen van verbeelden. 

In mijn schilderijen wil ik vooral de sfeer en beleving van het pure landschap over te brengen. Elk schilderij vertelt een verhaal op cultuurhistorisch of archeologisch gebied. Mijn schilderijen zijn figuratief maar ook mystiek waarbij ik het realistische beeld van het landschap loslaat.

Bij het schilderen van mijn koeien speel ik met plezier met de expressie van ogen en houding. Ik schilder graag op grote doeken met olieverf, waarbij de schildering in vele lagen tot in detail wordt uitgewerkt.

 


Als leerkracht basisonderwijs waren haar specialiteiten kunst, dans en drama en heeft ze vele projecten georganiseerd op artistiek gebied in het culturele veld en was ze verantwoordelijk voor de ICT-ontwikkeling in het onderwijs. Als jazzdansdocent heeft zij vele jaren lesgegeven en met semiprofessionele dansgroepen gewerkt.


Er zijn 2 boeken van haar werk verschenen:
KUNSTlandschap (2007 –Scholma Druk) 50 aquarellen en
Walkyre (2011 – uitgeverij Art Revisited) 25 olieverfschilderijen en de sage Walkyre.

www.gekehoogstins.nl
www.walkyre.nl
lid CBK Drenthe/ lid SBKAH / KvK nr. 04088329
landschapskunstenaar GEOpark De Hondsrug.

//gekehoogstins.nl/wp-content/uploads/2015/09/Jaap-29-aug-2--e1445452839388.jpg

Produceren en regisseren

Geke groeide op in een gezin vol dans, theater en muziek. Ze danste en volgde lessen in drama en expressie vanaf haar zesde en heeft vanaf haar 16e aan vele amateur musicals meegewerkt als danser en choreograaf/regisseur.


Geke is de oprichter van de Stichting Walkyre echo’s in 2010. Zij schrijft en produceert de theatervoorstellingen die de maatschappelijke en cultuurhistorische waarden van de stichting op artistieke wijze uitdragen.

Kijk ook op: www.walkyre.nl


De fascinatie voor de oeroude cultuur en haar grote passie voor dans en theater heeft Geke geïnspireerd tot het schrijven van de sage en het draaiboek voor Walkyre Echo's in 2011. Hetzelfde jaar verscheen ook haar 2e kunstboek Walkyre met daarin het verhaal en schilderijen die een rol speelden in die voorstelling.

De voorstelling Walkyre Echo's heeft zij geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Zij werd hiervoor in 2012 genomineerd voor een Drentse Cultuurprijs. In 2013 produceerde en regisseerde ze de Mythe van Nertus. In 2014 schreef en regisseerde zij de voorstelling Terugkeer naar Gaia. De laatste voorstelling van Walkyre vond plaats in de oude dierentuin van Emmen. Alle voorstellingen van Walkyre waren 5 avonden uitverkocht (15000).

Deze laatste aflevering van de trilogie "Onderweg naar later" is vastgelegd op DVD en leent zich zeer goed voor een reprise. Klik hier voor meer informatie of contact


In 2012 werd ze genomineerd voor de Drentse Cultuurprijs.
Uit het juryrapport:

"de jury is onder de indruk van haar authentieke en kunstzinnige aanpak. Het project is niet alleen moedig en ambitieus, maar ook poëtisch met een interessante link naar de actualiteit. De sfeer van de voorstelling, mede neergezet door het licht en geluid, is bijzonder.
De jury vindt het project compleet en goed uitgewerkt in de productie. Een uitstekend verzorgde website, een prachtig gemonteerde DVD, een mooi gedrukt boek met het verhaal en het beeldende werk van de kunstenaar en een goede promotiefilm. Ook de lokale samenwerking met aan de ene kant het gemeentelijk amateurleven, de gemeentedichter en aan de andere kant het onderwijs is sterk.
(…)
Het advies van de jury aan Geke Hoogstins is om absoluut door te gaan als initiator van dergelijke Drentse happenings. De jury bewondert haar kracht om mensen aan haar ideeën te binden. Gezien haar gedrevenheid en passie verwacht de jury meer bijzondere projecten van deze ‘leading lady’