Cowcoon

Het  verbinden van kunst , ambacht en maatschappelijke betrokkenheid.

De COWCOON is een kunstzinnige bewerking van de Oyyo (kiem van het leven) Het ontwerp is gemaakt door de houtmeesters van De Verbinding BV, een constructiebedrijf in hout en aluminium. Geke ging de uitdaging aan om het Nederlandse landschap op de buitenkant te schilderen.

Geke koos voor levensgrote koeien in een serene compositie, die de rust en ruimte van het platteland uitstralen en mensen naar het object toe trekken. Geke ging in februari 2018 aan de slag, in een hoek van de productiehal van De Verbinding. De schildering op de COWCOON was technisch en kunstzinnig een uitdaging met betrekking tot perspectief, vervorming en grootte. Een intensief project, waar ze een half jaar met veel passie aan heeft gewerkt.

De Oyyo is een groot object (hoogte 2m40, doorsnee 2m30) dat tot zijn recht komt in een vrije ruimte. In deze ruimte geeft de binnenkant van de Oyyo geborgenheid, alleen of met anderen. Je kunt er in cocoonen. De woordspeling was toen zo gemaakt: de naam van het samenwerkingsproject werd COWCOON. 

Het kunstobject zoekt nu na de coronajaren weer een plek om geëxposeerd te worden of een definitieve plek waar het tot zijn recht komt. Heeft u belangstelling dan komen wij graag met u in contact

De zitting en rugleuning zijn bekleed met echte koeienhuid. De binnenzijde is afgewerkt met een laagje kurk waardoor de akoestiek optimaal is voor een aangename conversatie.

De COWCOON komt het best tot zijn recht in een open ruimte. Het is niet mogelijk om het buiten te plaatsen.

Het project is mooi gedocumenteerd in het boek COWCOON. Bij belangstelling kunt u contact opnemen.

Technische uitdaging

Geke ging in februari 2018 aan de slag, in een hoek van de productiehal van De Verbinding. De schildering op de COWCOON was technisch en kunstzinnig een uitdaging met betrekking tot perspectief, vervorming en grootte. Geke werkte er in totaal bijna 450 uur aan.

Na het bepalen van de compositie die op de ronde vorm geschilderd moest worden heeft ze de basistekening uitgewerkt in een raster. Vervolgens is het op ware grootte getekend (12 m2) en op de achterzijde werden de lijnen met houtskool overgetrokken. Deze basis moest eerst uitgewerkt worden omdat er immers geen zicht meer is op de verhoudingen als het op de ronde vorm is gezet. 

De COWCOON werd eerst bekleed met multiplex, daarna met glasvlies. Vervolgens gepolijst door Geke en voorzien van een dikke gessobasis. Voortdurend weer tussendoor gepolijst. Tot slot werd het patroon papier eraan bevestigd en maakte Geke een doordruk.

Daarna begon de grootste klus: de anatomie moest op de bolle vorm aangepast worden en gecorrigeerd. De vertekening is immers enorm. Verrassend is dat de schildering door deze visuele manipulatie lijkt te bewegen wanneer men er omheen loopt.

INTERIEUR

Het interieur werd gemaakt door Hannes Jansen van Studio Bijl uit Groningen.

De zitting en rugleuning zijn bekleed met echte koeienhuid. De binnenzijde is afgewerkt met een laagje kurk waardoor de akoestiek optimaal is voor een aangename conversatie. 

Oyyo

De COWCOON werd geschilderd op de Oyyo, een vorm die in De Verbinding wordt gemaakt op ambachtelijke wijze.  

Oyyo is de Indo-Germaanse basis van woorden als ei en vogel. Oyyo is de oervorm voor geborgenheid. 

De grote Oyyo is voor 2 tot 5 personen een ideale flexibele spreekruimte of werkplek, met of zonder tafeltje. De ribben van de open Oyyo geven een gevoel van veiligheid en comfort, terwijl je visueel nog bij de omgeving blijft. De gesloten Oyyo geeft extra privacy.

Met veel plezier maken de houtmeesters van De Verbinding bijzondere meubels, waarbij ze graag samenwerken met bekende ontwerpers en kunstenaars zoals Geke Hoogstins.

Een social enterprise

Toine van Bijsterveldt, directeur van De Verbinding BV, daagde Geke Hoogstins, beeldend kunstenaar, tijdens een brainstorm uit om verbinding te maken van het ontwerp van de Oyyo (kiem van het leven) met de schilderkunst van Geke (het Noord-Nederlandse landschap).

De Verbinding BV is een constructiebedrijf in hout en aluminium en maakt maatwerk in kozijnen, dakkapellen en houtskeletbouw. Daarnaast  is er ruimte voor creatieve ideeën die leiden tot bijzondere toepassingen van ambachtelijke houtbewerking, in vorm en functionaliteit. De Oyyo is daarvan het resultaat!

De Verbinding is een bijzonder bedrijf want de meeste medewerkers van De Verbinding zijn doof.  De Verbinding biedt vast werk aan mensen met een lastige handicap. Een werkomgeving waar doven elkaar verstaan en hun vakmanschap volledig tot zijn recht komt.

Om de dove medewerkers goed werk te kunnen bieden, staat de klant centraal: als de klant bij De Verbinding koopt, hebben de mensen van De Verbinding werk. Dus is klanttevredenheid (kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, prijs) voor ons het belangrijkst. Naast goede werkomstandigheden en, natuurlijk, een gezonde bedrijfsvoering, voor de continuïteit.

Dat is ook belangrijk omdat De Verbinding een werkgemeenschap wil zijn voor doven op alle professionele niveaus. Zowel voor volleerde vaklui als voor hen die dat willen worden. In alle gevallen levert De Verbinding vakwerk tegen concurrerende prijzen.

De Verbinding telt 38 medewerkers. Van hen zijn 20 doof of anderszins communicatief gehandicapt. In De Verbinding gebruiken we de Nederlandse Gebarentaal. Elkaar verstaan is belangrijk om je werk goed te kunnen doen en het gezellig te hebben met elkaar.

Werken en leren

Veel dove mensen komen moeilijk aan werk, en hebben moeite met het volgen van een reguliere opleiding. De Verbinding verzorgt daarom zelf de opleiding van de medewerkers. De opleiding wordt verzorgd door ervaren collega’s en docenten van buiten het eigen bedrijf.

De Verbinding BV won de Groningse Diversiteitsprijs 2019

De vakjury prees het bedrijf omdat het via zijn producten en dienstverlening laat zien wat de meerwaarde van diversiteit is.

Onthulling Cowcoon – De Verbinding BV

Exposities

COWCOON werd voor het eerst gezien tijdens de feestelijke onthulling in de hal van De Verbinding.

Eind 2018 werd COWCOON enkele maanden geëxposeerd in het UMCG.

In 2019 kreeg het een prachtige plek op de Agri-tentoonstelling dankzij de Boerenbox van FC Groningen. In de Euroborg kon de COWCOON niet door de deur anders had hij nu in de Boerenbox gestaan!

De COWCOON werd zelfs genomineerd voor het schilderij van het jaar 2019, maar moest afhaken omdat het door de enorme afmetingen niet in de galerie te Den Haag pastte. 

Tsja en toen kwam corona. Onze intieme ontmoetingsruimte was toen tijdelijk natuurlijk op geen enkele wijze toepasbaar meer.  We hebben COWCOON lekker ingepakt en het einde van corona afgewacht. Deze zomer hebben we hem uitgepakt en hij staat er weer prachtig bij.

Heeft u een expositieplek of zelfs een definitieve plek voor dit bijzondere object dan nemen we graag contact met u op of sturen u het mooie informatieboek toe.

pers