Biografie Geke Hoogstins (1956)

Niets staat op zichzelf, alles heeft geschiedenis en is onderdeel van een groter verhaal.  De zichtbare geschiedenis van een plek opent een tijdlijn, maakt het mogelijk om te zien hoe klein wij in het geheel zijn en laat je voelen hoe kwetsbaar alles is. Wie in het landschap het grote verhaal kan zien, realiseert zich dat alles altijd in beweging is en dat alleen menselijke emoties al duizenden jaren en overal ter wereld dezelfde zijn.

Geke Hoogstins
foto: Gert Tabak

Geke Hoogstins (1956), beeldend kunstenaar & theatermaker

Geke Hoogstins (Kollumerland,1956) werd geboren in Friesland woonde vanaf haar zesde jaar in de stad Groningen. Ze groeide op in een gezin vol dans, theater en muziek.

Vanaf haar kinderjaren tekende en schilderde ze, volgde ballet-, drama en theaterlessen en werkte met haar vader vanaf haar 16e aan vele amateur muziektheatervoorstellingen als danser en choreograaf/regisseur. Na een korte periode op de Academie Minerva in 1979, besloot ze te kiezen voor dans, theater en volgde de PABO. Ze combineerde schilderen, danslessen en voorstellingen met haar werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Daarnaast heeft ze in die periode vele projecten georganiseerd op artistiek gebied in het culturele veld en was ze verantwoordelijk voor de ICT-ontwikkeling in het onderwijs. Als dansdocent heeft zij vele jaren lesgegeven en met semiprofessionele dansgroepen gewerkt.  In 1996 is ze fulltime gaan schilderen als professioneel kunstenaar en werd zelfstandig ondernemer.

Naast het beeldende werk heeft Geke jarenlange ervaring als danser/dansdocent/choreograaf/regisseur. Van  2009-heden heeft zij als producent, theatermaker en artistiek leider 4 grote muziektheaterproducties geschreven, geproduceerd en geregisseerd.

“Voor mij is schilderen en theater onlosmakelijk met elkaar verbonden: Beelden, impressies, droombeelden en sociaal-maatschappelijke bewogenheid zoeken steeds weer een uitweg in verschillende vormen van verbeelden.

Artistieke ideeën ontstaan in mijn eigen besloten leefwereld waarbij niet de werkelijkheid of de maatschappij het beeld bepaalt wat uit mijn penseel vloeit maar zijn het mijn gedachten, emoties en dromen die mij leiden in het schilderen, verhalen bedenken en theater maken.”

Er zijn 2 boeken van haar werk verschenen:
KUNSTlandschap (2007 –Scholma Druk) 50 aquarellen en
Walkyre (2011 – uitgeverij Art Revisited) 25 olieverfschilderijen en de sage Walkyre.

KvK nr. 04088329

Sedert 2012 is zij als landschapskunstenaar verbonden aan het GEOpark De Hondsrug (Unesco)

Sedert 1998 lid van de Stichting beeldend Kunstenaars Aa en Hunze 

Elk  schilderij is op locatie geschetst en vastgelegd in foto’s. In deze video’s zijn een aantal plekken uitgekozen waar ik voor het Geopark de Hondsrug iets over het landschap vertel in de relatie tot het schilderij.