28 augustus t/m 7 september 2016

"verbluffend schouwspel"

Musical world

`Onderweg naar later´ was een spectaculaire voorstelling die op een unieke locatie werd uitgevoerd: de oude dierentuin te Emmen. ruim 6000 mensen bezochten de voorstelling en de reacties waren lovend!

Deze bijzondere theatervoorstelling was het 3e deel van de trilogie Walkyre. het publiek werd meegenomen op een reis door de evolutie, vanuit het ontstaan van de aarde naar de huidige moderne maatschappij waarin de zorg voor de aarde onder druk staat. Dit derde deel is een op zichzelf staande voorstelling waarin ook elementen van de Walkyre trilogie deel 1 en 2 zijn verwerkt.

Dat de publiekscijfers (alle voorstellingen uitverkocht) en de recensies- en publiekreacties zeer positief zijn geweest, is een groot compliment voor de maker. Tevens is de landelijke aandacht groot geweest, AD, Telegraaf, Musical sites, waarbij de impact van de voorstelling en de bovenregionale uitstraling meermalen is genoemd:

Musicalworld, (landelijke) recensie première:

Zoals veel regionale voorstellingen (die helaas steeds zeldzamer worden) is het ook een moment van mensen weer een keer ontmoeten…..

De volle bak bij de première van deze derde voorstelling van Walkyre en uitverkochte andere dagen geeft aan dat deze show aan belangstelling niet heeft te klagen. Veel mensen hebben ook de vorige shows gezien, en zijn wederom laaiend enthousiast. Wie in de regio woont (en regio mag je best ruim zien), maar hier nog nooit is geweest, zou zeker de kans moeten aangrijpen eens te gaan kijken. …….

Een theaterproductie van Geke Hoogstins

premiere

VideoImpressie

Het verhaal

De voorstelling wordt vanuit het gezichtspunt van Hylko beleefd. De spanning van zijn ouders, die in een scheiding liggen, de onzekerheid dat het met zich meebrengt… waar hoor ik thuis, ben ik nog welkom, kan ik zelf een weg vinden naar later?

De  wijze wereld- en tijdzwerver en magiër Pytheas, wordt gespeeld door acteur Albert Secuur, die hem onder zijn hoede neemt en voor hem in een tijdloze wereld alle tijd heeft. Pytheas koestert tijd en aarde en heeft als levensmotto: het duidelijk maken aan de mens dat de aarde een levend organisme is die we met zorg moeten behandelen. Ook hij worstelt met een verleden en wordt geconfronteerd met zijn eigen schaduw, gespeeld en gedanst door Selmar Jurian. Gaia, moeder aarde, wordt op bijzondere wijze in klank en stem vertolkt door Martine de Jager.

De dialogen spelen  een grotere rol in deze voorstelling. In de reis door de  tijd leert Hylko de geschiedenis van aarde en mens in het tijdsperspectief te zetten. Tegelijkertijd is het een voortdurende confrontatie met zijn eigen gedrag en onzekerheden. Heimwee naar huis, de geborgenheid zijn thema’s die telkens weer aan de orde komen.

De disciplines versterkten elkaar enorm in de theatrale zeggingskracht van de voorstelling. Door de voortdurende interactie en snelle afwisseling van spel, dans, filmbeelden, muziek, teksten  van de verteller en licht- en geluids- effecten heeft de productie het vermogen de aandacht volop vast te houden van het publiek.  Het publiek komt daardoor oren en ogen te kort.  Een multimediale beleving.

RTV Drenthe “Repetities in Emmen”

RTV drenthe: Historisch tempeltje krijgt rol in theaterstuk in Eext

Terugkeer naar Gaia: impressie van de laatste repetities zomer 2014.

RTV Drenthe: Muziekvoorstelling Walkyre krijgt vervolg

Bouw van het theater

FILM

De film is een wezenlijk onderdeel van de voorstelling. De getoonde beelden dienden als achtergrond (levend decor), maar vooral ook ter ondersteuning en verdieping van het verhaal. Ook werden er tijdens de scènes in de filmbeelden parallellen worden getrokken naar andere tijden, situaties en cross-overs met vergelijkbare maatschappelijke  situaties en cultuurhistorie.  Dit om het perspectief van de toeschouwer voortdurend te verbreden zodat de onderliggende visie in elke tijd en gebeurtenis van de wereld te plaatsen is. De film werd geprojecteerd op twee schermen. Geke heeft i.s.m. Michel Hilbrands de filmproductie verzorgd. Geke schreef het storyboard en bepaalde het beeldmateriaal dat gebruikt moest worden. tevens regisseerde zij de filmopnames. 

De technische filmproductie was in handen van Michel Hilbrands van Blue Media. Hij verzorgde tevens de live opnames voor de DVD

MUZIEK

De muziek voor Onderweg naar later werd speciaal voor Onderweg naar Later  gecomponeerd. Deze werden deels live, deels als studio opname uitgevoerd.

Henk Ruiter, dirigent, arrangeur en repetitor, heeft prachtige composities geschreven en gearrangeerd in nauw overleg met de regisseur Geke Hoogstins om het verhaal ook in muziek nog meer zeggingskracht te geven. 

Verder werden een drietal composities van Theo Hoogstins (1954-2003) gespeeld.

ORKEST

Henk Ruiter, Dirigent, Piano, multinstrumentalist

Louis Gerrits, Saxofoon

Chloë Elsenaar, Viool

COMPOSITIES/ARRANGEMENTEN/TEKSTEN

Henk Ruiter, compositie: Vrijheid, aanvullen

DECOR

Tekst decor-smalspoor en mammoet betty

TECHNIEK

De voorstellingen die Geke produceert zijn bijzonder door het creatieve lichtdesign wat een wezenlijk onderdeel vormt van het totale beeld wat zij ook als beeldend kunstenares voor ogen heeft. 

Het lightdesign van DGA Addlight BV*  werd samen met Geke’s geschreven lichtplan en script door de creatieve lichtkunstenaar Tybert-Jan Maters  geprogrammeerd en ter plekke uitgedacht. Sessies die tot diep in de nacht duren en hebben geleid tot een theatrale en spectaculaire lichtshow en een bijzondere creatieve samenwerking. Micky Dordregter, die voor zijn werk bij o.a. de internationale edities van The Voice en Idols de hele wereld over vliegt, heeft ruimte in zijn agenda gemaakt om het samen met Tybert het lichtontwerp voor Onderweg naar later te maken.

LOCATIE

“Onderweg naar later” speelde  van 1 t/m 4 september 2016 op de oude savanne van de voormalige dierentuin van Emmen .

In het kader van het culturele jaar van de gemeente Emmen met het thema “Van goede grond” bood  deze voorstelling ook een unieke kans om in deze regio van Drenthe het publiek te laten kennismaken met dit bijzondere verhaal over de aarde, duurzaamheid en toekomst voor kinderen én de prachtige cultuurhistorie en natuur van Drenthe. Onderweg naar later legt het accent  op de evolutie van aarde en mens en de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug.
Een bijna organisch samenkomen van de inhoud van de voorstelling en de bijzondere  speellocatie: het Noorderdierenpark, dat in 2016 verlaten is vanwege de verhuizing van het dierenpark naar de buitenes. Het 13 ha grote terrein biedt een schitterend natuurlijk decor waar veel faciliteiten zijn om grote aantallen bezoekers te kunnen ontvangen. De voorstelling trok 5000 toeschouwers en gaf een dynamische culturele invulling aan het centrum van Emmen: Onderweg naar later  op de oude savanne.

Ter plekke werd een theater gebouwd dat plaats bood aan 1000 man publiek per avond.

De heuvel op de savanne werd gebruikt als decor en een groot podium werd gebouwd. Een spoor van 500 meter werd door vrijwilligers van het Industrieel Smalspoormuseum gebouwd en mammoet Betty is vanuit Annen vervoerd naar Emmen en heeft een rol gespeeld in de voorstelling.

HET ONTSTAAN VAN ONDERWEG NAAR LATER

‘Onderweg naar later’ is bedacht door Geke Hoogstins (1956), beeldend kunstenaar te Eext, die ook drijvende kracht is achter het gehele project.

 

CREW - CAST - VRIJWILLIGERS

CREW

PRODUCTIE TEAM 2014

Geke Hoogstins, Producent, artistiek leider, regisseuse, creator, scriptschrijver van de choreografie, film, muziek, lichtshow en editor.

Bert Talens, zakelijk leider

Martin Bierman, Technisch Producent

Susan Rinket, productie assistente

Tybert Jan Maters, light design 

Cas Straatman, music director

Merel Ooms, PR adviseur-landelijke promotie

Gert Siebring, Adviseur coördinatie logistiek

Jaap Jager, JJAdministratie en Adviesbureau: beheer & coordinatie tickets

 

ARTISTIEK TEAM 2014

Selmar Jurian, Choreografie

Thea Bleijenburg, Coördinatie kostuums/visagie

Michel Hilbrands, Camera en film director

Henk Ruiter, pianist, componist 

Christian Wijnholds,  special effects

Albert Secuur, dramaturgie/regie advies

Tybert-Jan Maters, lichtdesign

Jochum Pastoor, sounddesign

TECHNISCH TEAM 2014

Martin Bierman, technische productieleiding

Tybert Jan Maters, light design, projectie 

Jochem Pastoor, Geluid

 

ONDERSTEUNEND TEAM 2011

Jaap Menses, Fotografie

Corrie Scholten, PA (Geke)

Gerda Kamps, Advies PR

Marleen Eisenga, Tekstadvies en nieuwsbrieven.

Heidy Wieringa, Kostuumontwerp/coupeuse

Grime/visagie, Joke de Boer

CAST

HOOFDROLLEN

Selmar Jurian – Vader  – Schaduw – danser

Luisa Montera de la RosaMoederWalkyre – dans

Albert SecuurPytheas

Martine de JagerGaia, 

Olivier Slebos Hylko – dans 

 

BIJROLLEN

Lotte van der Veldt – Dagny, Meisje van Yde

Berfin PekedisElfruna (dans)

Imme Bouma –  kind van de toekomst

Milou Popping –  kind van de toekomst

Corrie Scholten, Jessica Evers, Herman Stegeman – Hunebedbouwers

 

DANSERS

Berfin Pekedis

Robert Prein

Rebecca Wolbeck

Ilse Selvius

Virginia Kui

Myrthe Weehuizen

Julianne Supit

Veerle Dijkman

Odette Koster

Yoriko Kruyning

 

FIGURANTEN

LEGER

John Danker

Jan Bruggink

Martin Massink

Klaas Doornbos

David Hoes

Jeroen Dijkstra

André Jans

Sandra Sikkinga

Dennis Meijering

Tessa Danker

Twan de Jonge

Angel Stern

FIGURANTEN

LEGER:

John Danker

Jan Bruggink

Martin Massink

Klaas Doornbos

David Hoes

Jeroen Dijkstra

André Jans

Sandra Sikkinga

Dennis Meijering

Tessa Danker

Twan de Jonge

Angel Stern

 

FIETSERS:

Herman Hemmes

Luc Valeton

Diet Stegeman

 

SMALSPOORMUSEUM:

Hein Ruygers

Derk Wassink

René Bonn

Herman brinks

Herman Hanenbergh

Marcel Hanenbergh

Henk Nijenbanning

Gerrit Jan Seigers

Joop Lanjouw

 

DANSSCHOOL CHIRELLE KLEEFMAN

DANSERS-ENSEMBLE SELECTIE

Anniek Mol, Myrthe van der Zwan, Sofie Brummen, Franka Kuijpers, Sigrid Bossewinkel, Annemarie Hoogeveen, Matty Steensel van der Aa, Ivana Dinic, Kirsten Kiers, Talitha Rodenhuis, Lineke Maandag, Jörn Leidorf, Marie Louise Akringa, Eva Hup 

DANSSCHOOL CHIRELLE KLEEFMAN

DANSERS-ENSEMBLE

Elianna Kraan, Sarah Brugge, Manon Kiers, Jolien van Nimwegen, Mariska Schipper, laura Cuijpers, Fleur Middel, Tamar, Marije Eijkelkamp, Susan Hofstee, Sofie Brugge, Monique Locht, Vera Klarenbeek, Zasha Leegte 

VRIJWILLIGERS

Een grote theaterproductie realiseren is alleen maar mogelijk doordat er zoveel mensen zijn die vrijwillig meehelpen om het tot een succes te maken. Wij zijn blij met zoveel mensen die ook in 2016 bereid waren om hun tijd, creativiteit en energie in onze productie te stoppen. Van de bouwers tot degenen die koffie hebben verzorgd, ze waren allemaal van onschatbare waarde!

 BOUWPLOEG, DECOR en REKWISIETEN:  Gert Siebring, Herman Stegeman, Luc Valeton, Herman Hemmen, Jan Santing, Henk Vos, Henk-Jan Mager, Edzard Brioels, Diet Stegeman, Maurits van Dijk, Femmy Busscher, Karin Dinic

BACKSTAGE: Bas en Melissa Berndt – Monique Bodegom – Edzard Brioels – Femmy Busscher – Maurits van Dijk – Karin Dinic – Marleen Eisenga – Wim en Mia Gozefoort – Herman Hemmen – Marianne Hiemstra – Klaas Hoekstra – Soraya Leegte – Henk-Jan Mager – Jan Santing – Gert Siebring – Stijn Slebos – Christien Smit  Herman Stegeman – Diet Stegeman – Jan en Gina Stel – Nelleke en Alexander Timmermans – Luc Valeton – Gerdie Vloothuis – Henk en Wilma Vos – Henny Zand

SHOP

Het boek Walkyre, toont de  schilderijen die gebruikt zijn in het filmdecor in 2011 én de Sage van Walkyre, 

Het boek is te bestellen in de webshop

Boek Walkyre – GH (gekehoogstins.nl)

De DVD betreft een mooie live registratie die door Michel Hilbrands van Blue media  is gefilmd en ge-edit.

Via het contactformulier kunt u beeldmateriaal en/of meer informatie inwinnen.

SPONSOREN 2016

Een bijzondere dank naar de gemeente Aa en Hunze, die ons de afgelopen twee jaar tijdens het hele proces heeft gesteund, ons bleef aanmoedigen en de productie een warm hart heeft toegedragen. En uiteraard danken wij al onze sponsoren en donateurs! Zonder deze giften had de voorstelling nooit werkelijkheid kunnen worden.

Speciale dank

Martiniplaza

Smalspoormuseum  te Erica

Wereld natuurfonds

voor de toestemming om filmbeelden te gebruiken en de geweldige samenwerking