Multimediaal belevingstheater op oeroude grond
28 augustus t/m 4 september 2011

Op muziek van Pink Floyd

In de zomer van 2011 vond aan de Vijzelweg in Eext het danstheaterspektakel Walkyre Echo’s plaats.  Bijna 5.000 bezoekers uit heel Nederland zagen een sprookjesachtig decor in de natuur, met filmbeelden, dans, een poëtisch verhaal en muziek van Pink Floyd. Een voorstelling zoals nog niet eerder in Noord-Nederland vertoond, met medewerking van ruim honderd mensen, professionals en vrijwilligers.

Walkyre Echo’s: een  multimediale dansspektakel  dat  het verhaal vertelt  van de onmogelijke liefde tussen een mooi wit wiefke en een jonge Germaan. Een droom in nevelen boven het water gehuld. Warrelende witte wieven dansend op de mystieke klanken van Pink Floyd. Donderend geweld van onweer dat het oude volk wilde bezweren met het offeren van een mens. Maar ook donderend oorlogsgeweld en het geweld van de steeds maar verdergaande  industrialisering zonder respect voor de aarde. 

premiere

VideoImpressie

Het verhaal & de muziek

“Walkyre echo’s”  voert u mee naar het oeroude Drentse landschap, waarin de witte wieven rondwaarden boven de vennen en moerassen. Naar de tijd dat de godenwereld, vaste gebruiken en  rituelen het dagelijkse leven bepaalden. Waar het onmogelijke soms mogelijk blijkt. Of toch ook weer niet…….

In die wereld leeft Winand, een  vrolijke knappe jongeman, die bekend staat als de beste jager van het dorp. Op een herfstavond dwaalt hij door het bos en over de heidevelden en komt uiteindelijk bij een ven terecht. Een ven die schitterend in het maanlicht. Daar ontmoet hij Walkyre, een wit wyfke die door een bijzonder lot terechtkomt in een Germaanse samenleving. Walkyre’s opdracht is de mens te begrijpen maar ze ontmoet uitstoting, macht en hebzucht in haar relatie en het volk. Het kind wat zij samen met Winand krijgt (Hylko) zal haar opdracht in de mensenwereld verder moeten dragen met als doel een leefbare vredige planeet. Walkyre keert terug naar haar mytische wereld en Winand zal sterven zonder haar.

De disciplines versterkten elkaar enorm in de theatrale zeggingskracht van de voorstelling. Door de voortdurende interactie en snelle afwisseling van spel, dans, filmbeelden, muziek, teksten  van de verteller en licht- en geluids- effecten heeft de productie het vermogen de aandacht volop vast te houden van het publiek.  Het publiek komt daardoor oren en ogen te kort. Een multimediale beleving.

Pink Floyd:

Geke: Pink Floyd is voor mij de muziek van emotie, “A wall of music” die je overspoelt.

Meer over de achtergrond van Pink Floyd en de gebruikte nummers:

Korte presentatie Wakyre 2011

Making off Wakyre 2011 repetities en filmopnames

RTV Drenthe “Op Pad” Een radio-interview van Harry Popken met Geke Hoogstins. Over Geke’s schilderijen die in het kader van het Walkyre project werden gemaakt.

Schoolproject Walkyre

Een RTV Drenthe item over Geke Hoogstins en haar passie voor theater in het kunstprogramma Bartissimo in mei 2011

Bouw podium

Opbouw techniek

Promotiefilmpje Walkyre Echo’s 2011

FILM

De film werd door Geke gemaakt samen met camera en filmdirector Robert Huijskens. Geke schreef het filmscript en regisseerde de opnames. In het  Zwanemeer werd op indrukwekkende wijze het offerritueel van het meisje van Yde geënsceneerd en gefilmd.  Ook de opnames van de kleine jongen Hylko die met de aarde ‘speelt’ en probeert een samenspel te verbeelden.  Dit beeldende element is voor Geke van wezenlijk belang. Ze schreef deze visualisaties in het script om een extra gelaagdheid in de voorstelling toe te voegen. De projecties waren te zien op een enorm houten scherm van 7×14 meter. Door Geke gemaakte schilderijen werden ook als decorbeeld gebruikt.

TECHNIEK

De voorstellingen die Geke produceert zijn bijzonder door het creatieve lichtdesign wat een wezenlijk onderdeel vormt van het totale beeld wat zij ook als beeldend kunstenares voor ogen heeft. 

Bij de voorstellingen in 2011 is de samenwerking ontstaan met ADDlight; een betrouwbare partner die staat voor een zeer professionele geluids- en lichtshow.

Het lightdesign van DGA Addlight BV*  werd samen met Geke’s geschreven lichtplan en script door de creatieve lichtkunstenaar Tybert-Jan Maters  geprogrammeerd en ter plekke uitgedacht. Sessies die tot diep in de nacht duren en hebben geleid tot een theatrale en bijzondere lichtshow en een b9ijzondere creatieve samenwerking.

LOCATIE

De theaterlocatie ligt achter het atelier/woonhuis van Geke Hoogstins, een natuurgebied van 2 ha. met een grote vijver. Een bijzondere locatie: op nog geen 500 meter afstand zijn overblijfselen van een oude Germaanse nederzetting gevonden en de Vijzelweg is een oude prehistorische route met vondsten uit het mesolithicum (10.000 v Chr.!).

Locatie theater op oeroude grond…. Dé inspiratiebron voor de sage van Walkyre.

Het is voor Geke Hoogstins een artistieke uitdaging om haar visie zichtbaar te maken op de locatie waar de voorstelling plaatsvindt.  Immers de locatie, het oude Drenthe, de natuur, is de oorsprong van het verhaal. Die voorstelling kan dus alleen maar gespeeld en gevoeld worden in een (oud) natuurgebied. Het gebruik maken van water, ruimte, natuur en de elementen, daagt uit om in samenspel te werken. Zo is ook dit proces een tastbaar contact met moeder aarde….

De ruimte van de locatie geeft veel visuele diepte in de voorstelling. De dansers die uit het landschap komen en lange afstanden overbruggen richting publiek. De verschillende scènes die naadloos in elkaar overvloeien doordat vanuit allerlei richtingen, om en vanuit het publiek beweging plaatsvindt. De grote dampende vijver geeft door de weerspiegelingen een extra visuele en kunstzinnige dimensie aan de bewegingen van het theatrale schouwspel.

Het voelbaar meebeleven van aardbevingen, onweer en wind maakte een onuitwisbare indruk op de toeschouwer.

HET ONTSTAAN VAN WALKYRE ECHO'S

Walkyre Echo’s is bedacht door Geke Hoogstins (1956), beeldend kunstenaar te Eext, die ook drijvende kracht is achter het gehele project. 

Het Drentse natuurgebied is  kenmerkend voor het werk van Geke. Door het werken aan haar boek KUNSTlandschap ( 50 aquarellen over het ontstaan van een kunstlandschap, werd ze steeds meer gepakt door de ontstaansgeschiedenis van Drenthe. Ze wilde er meer mee gaan doen en haar passie ook delen middels theater.

Geke komt uit een gezin waar theater en muziek een belangrijke rol speelden. Haar passie en talent voor het schrijven van theaterproducties heeft ze van haar vader. Samen met hem en haar broer hebben ze veel musicals gemaakt.  Daarnaast speelde dans een belangrijke rol in haar leven. Ze is al op jonge leeftijd begonnen met dansen. Eerst klassiek ballet, later jazz- en moderne dans, volgde de  docent Jazzdansopleiding  van het KNGV en gaf vele jaren balletles en regisseerde diverse musicals.

Al deze puzzelstukken vielen in 2009 samen. Haar fascinatie voor het landschap, de rijke cultuurhistorie van Drenthe, haar liefde voor dans, poëzie en theater heeft ze  samengebracht in het multimediaal belevingstheater “Walkyre Echo’s”.

“Dit project ligt me zeer aan het hart….. Het is zózeer een bijeenkomen van alle emoties, passie voor dans, visies en verbeeldingen die bij mijn leven horen. Het is een grote wens om door deze verbeelding mensen te raken. Een pleidooi te houden voor de waarde van relaties, natuur en historie en te laten zien dat kunst in al zijn uitingsvormen grensoverstijgend is….” 

 

Eerbetoon

De voorstelling wordt afgesloten met een fragment uit een gedicht van haar vader Tjibbe Hoogstins (1927-1983)

Vrede kan alleen beginnen
waar het vechten niet begon

CREW - CAST - VRIJWILLIGERS

CREW

PRODUCTIE TEAM 2011

Geke Hoogstins, Producent, artistiek leider, regisseuse, creator, scriptschrijver van de choreografie, film, muziek, lichtshow.

Martin Bierman, Technisch Producent

Gert Siebring, Organisatie en logistiek

Emil Klok, Productie assistent

Jaap Jager, JJAdministratie en Adviesbureau: beheer & coordinatie tickets

 

ARTISTIEK TEAM 2011

Rudi Emmelkamp, Coördinator en adviseur Choreografie

Selmar Jurian, Marlien Seinstra, Judith Aalfs,  Choreografie

Tybert-Jan Maters, Lichtdesign

Thea Bleijenburg, Kostuumontwerp

Jochem Pastoor, Geluid

Robert Huijskens, Camera en film director

Joop Caspers, gitarist, componist  “Walkyre Echo’s”

ONDERSTEUNEND TEAM 2011

Jaap Menses, Fotografie

Fred van Os, editor 

Nelleke de Vries, Coördinatie amateurdansers

Christien Smit, Pers berichten

Gea Honebecke, Gerdie Vloothuis en Veronica de Wijs, Regie assistentie

Alida Wolters, Fysiotherapeut/begeleiding dansers

Laura Siebring en Jeanet Jager, Sociale media

Dennis Betten, Mr. Mojo Software, Webdesign

CAST

HOOFDROLLEN

Selmar JurianWinand , 

Judith AalfsWalkyre, 

Egbert HovenkampEgbart, 

Wies BouwmanGaia, 

Luka BrandsmaHylko, 

Marlien SeinstraElfruna, 

Kirsten NotenboomerMeisje van Yde

 

DANSERS

Carmen Musee, Ines Kuipers, Malou van Bruggen, Wya Feenstra, Sanne Hiddema, Anje Groen, Mila van der Zwaag, Iris van Vliet

DANSSCHOOL AA EN HUNZE

JEUGDTHEATER AHA uit Annen o.l.v. regisseuse Gea Honebecke

Henrieke Deken, Michiel Ruytenbeek, Rob Speelman, Dries Braams, Yvonne de Jonge

Lisa Kluiving, Yurand Havema

FIGURANTEN

legervoertuigen:

John Danker, Martin Sas, Jan Bruggink, 

Soldaten:

Leon Giljam, Stefan Mellema, Puck Valkenburg, Robin Hulskers, Hans Onstein, Siep Eringa

VRIJWILLIGERS

David Patty (groepsleider), Henk Vos (groepsleider), Jan Stel, Yvonne Klooster, Willie leffers, Paul Bouwman, Marianne Vugteveen, Laura Carmiggelt, Johan Gils, Johanna Tolsma,  Fennie Vos, Conny van Nijkerken, Dita Evers, Gonny Stoel, Lieke Onstein, Esther Siebring, Agnes Bijering, Aly Wolbers, Dennis Vos, Hans Onstein, Jaap-Jan Hoogstins, Leon, Max, Tineke Jacobs, Jannie Vos, Irene Dorst, Micaela Deden, Yvonne Klooster, Hergen Brouwer, Marta Brandsma, Ina Wiets, Gerrie Vloothuis, Henk Vos

EDUCATIE

Schoolproject Walkyre

Dit schoolproject werd in 2011 ontwikkeld in het kader van Cultuurlijk Aa en Hunze als onderdeel van het Kunstmenu voor de groepen 7 en 8. Door te kijken, luisteren, voelen en ruiken hebben de kinderen het verhaal van Walkyre gevolgd. Het lesmateriaal biedt de leerlingen op verschillende mogelijkheden de voorstelling te verwerken en is gebaseerd op de 8 intelligenties van Howard Gardner. Voor dit project werd een team samen gesteld vanuit het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur en Stichting Primah.

Er is een prachtige DVD gemaakt die nu in het lespakket wordt aangeboden. Deze film wordt aangepast door Geke Hoogstins zodat deze ook voor de nieuwe voorstelling Terugkeer naar Gaia kan worden gebruikt, Deze nieuwe voorstelling heeft op een bijzondere wijze het verhaal van Walkyre geïntegreerd.

Het bestaat uit 3 onderdelen:

 De voorstelling Walkyre Echo’s 

Twee kunstlessen van het ICO, door Liesbeth Takken (beeldend)

Een leskist met lesmateriaal voor leerkrachten om zelf uit te voeren.

Binnen het lesmateriaal krijgen verschillende disciplines hun weerslag: dans, erfgoed, beeldend en poëzie/literatuur. De kunstlessen hebben symbolen en wonen als thema, waarbij gebruik wordt gemaakt van zelfgemaakte verf en klei. De lessen zijn opgedeeld in 3 thema’s: Landschap en Natuur, Offers en Rituelen, Vondsten. Ieder thema bestaat uit 2 lessen en een aantal lessuggesties. De leerkracht kan zelf keuzes maken.

Het materiaal werd ontwikkeld door Liesbeth takken, Sanne Kuiper en Akke Feenstra van het ICO Centrum voor Cultuur en adviseurs: Rudi Emmelkamp van K&C Drenthe en Geke Hoogstins, bedenker en initiator van Walkyre echo’s. Meer informatie over het project kunt U aanvragen bij het ICO, Akke Feenstra a.feenstra@ico-kunstencentrum.nl

Diverse  basisscholen in Drenthe hebben het project uitgevoerd. De video geeft een impressie van het project op OBS Anloo (gemeente Aa en Hunze)

pers

SHOP

In het boek Walkyre zijn de schilderijen te zien met daarbij een beschrijving van de landschappen. De schilderijen werden gebruikt bij de theatervoorstelling Walkyre echo’s als decor. De sage van walkyre is in zijn geheel te lezen in dit boek. 

Te bestellen in de webshop: Boek Walkyre

Op aanvraag is er nog filmmateriaal beschikbaar. De liveregistratie op DVD is uitverkocht.

SPONSOREN 2011

Met dank aan:

Gemeente Aa en Hunze

voor de geweldige samenwerking  en medewerking  op zowel financieel als logistiek terrein om samen deze productie mogelijk te maken in het jaar 2011:  Cultuurlijk Aa en Hunze

 

Filmstudio Bert Haanstra

voor toestemming van gebruik van de beelden uit de film

“Bij de beesten af”

Warchild 

voor de toestemming om filmbeelden te gebruiken.